Workshops

Frank komt van oorsprong uit de traditionele kerken en komt daar nog vaak om te begeleiden, met een koor te zingen of met het duo 2thePoint. Door zijn werkzaamheden komt hij echter in alle denominaties en gelukkig is overal geloof in God te vinden. Door zijn studie kerkmuziek en brede ervaring in vele kerken heeft hij veel kennis op het gebied van muziek in de bijbel en kerkmuziek in de ruime zin en kan dit op een prettige manier overbrengen in zijn workshops. In Nederland hebben we sterk het hokjes/vakjes-denken maar de veelkleurigheid van de Gemeente van God wordt het beste zichtbaar als we over de grenzen van kerkmuren heen kijken en leren van elkaar en wat er in de loop van de tijd aan ons is overgedragen. Frank pleit ervoor dat een kerkdienst breed en afwisselend neergezet wordt, d.w.z. de bijbelse boodschap wordt op veel manieren geuit en iedereen moet er zich thuis kunnen voelen. In het engels noemen ze dit ‘Blended liturgy’. Voor Nederland betekent dit zowel de Geneefse psalmen als Opwekkingsliederen en alles wat er tussen zit, zorgvuldig uitgezocht en op elkaar afgestemd qua inhoud en toonzetting. Begeleid met zowel het orgel als andere instrumenten en een band, in allerlei combinaties. We hebben een God die de schepping overvloedig, veelkleurig en met onvoorstelbaar veel variatie ten toon heeft gesteld en zo gevariëeerd hebben wij ook al onze gaven en talenten van Hem ontvangen. Deze mogen we ook gebruiken in de samenkomsten van de Gemeente.

Frank kan na een eerste uitleg over de rol van muziek in de bijbel helpen bij het vormgeven van een muziekteam in de gemeente. Door het hele land heen heeft Frank al workshops gegeven. Hij kan dit aanpassen aan de wensen die er zijn vanuit uw gemeente.

Diverse onderwerpen kunnen aan de orde komen zoals ‘lichte muziek op (kerk-)orgel’, zoals Opwekkingsliederen bijvoorbeeld; ‘Hedendaagse kerkmuziek’; ‘Samenspel in een muziekteam met of zonder orgel’; ‘Hoe combineer je de verschillende muziekstijlen in een dienst?’

Eredienst Creatief
Eredienst Creatief is een initiatief van Kees van Setten, die samen met een aantal anderen dit platform heeft ingericht om mensen toe te rusten en te laten ervaren hoe je verschillende liedculturen en liturgische elementen kunt samenvoegen tot een geheel: “Blended liturgy”. Frank werkt hier aan mee als arrangeur en organist/pianist.

Zie ook de leerstoel van de VU die op maat gesneden onderwijs aanbiedt op dit gebied.

In Amerka (Grand Rapids) is het Calvin Institute of Christian Worship (CICW) een geweldig uitgebreid onderwijsinstituut dat zich richt op de studie en de blijvende vernieuwing van de christelijke aanbidding en jaarlijks een internationaal symposium houdt.